Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

APARTMENT TRILOGY (Η τριλογία του διαμερίσματος)

1. REPULSION (Αποστροφή)

1965 Αγγλία
Είδος   Ψυχολογικό θρίλλερ

Σκηνοθεσία     Ρόμαν Πολάνσκι
Σενάριο           Ντέιβιντ Στόουν (Βασισμένο σε μια ιστορία των Ζεράρ Μπρας και Ρόμαν Πολάνσκι)

Παίζουν          Κατρίν Ντενέβ, Ιβόν Φιρνό, Τζον Φρέιζερ

Υπόθεση          Μια Βελγίδα μανικιουρίστα, ζει με την αδελφή της στο Λονδίνο. Υπνοβάτης, νευρική  και άτομο με ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, παρανοεί μέσα στο διαμέρισμά της όταν η αδελφή της φεύγει σε ταξίδι και την αφήνει μόνη.




2. ROSEMARY'S BABY (Το μωρό της Ρόζμαρι)

1968  ΗΠΑ
Είδος   Ψυχολογικό θρίλλερ

Σκηνοθεσία     Ρόμαν Πολάνσκι
Σενάριο           Ρόμαν Πολάνσκι (Βασισμένο στο best seller διήγημα τρόμου του Ίρα Λέβιν).

Παίζουν          Μία Φάροου, Τζον Κασαβέτης, Ρουθ Γκόρντον, Σίντνι Μπλάκμερ

Υπόθεση         Μία νοικοκοιρά με τον άνδρα της, μετακομίζουν σε ένα παλιό Νεοϋορκέζικο διαμέρισμα στο οποίο κατοικούσε μια κυρία με γεροντική άνοια. Περίεργοι γείτονες και παράξενα συμβάντα θα ταράξουν την νεαρή κοπέλλα η οποία όταν μένει έγκυος οδηγείται σε εφιαλτική παράνοια για την προστασία του αγέννητου μωρού της.




3. LE  LOCATAIRE (Ο ένοικος)

1976  Γαλλία
Είδος   Ψυχολογικό θρίλλερ

Σκηνοθεσία    Ρόμαν Πολάνσκι
Σενάριο          Ρόμαν Πολάνσκι, Ζεράρ Μπρας (Μεταφορά του διηγήματος "Le Locataire chimérique" του σουρεαλιστή Γάλλου συγγραφέα, ζωγράφου και ηθοποιού Ρολάν Τοπόρ, ο οποίος έπαιζε τον Ρένφιλντ στο Νοσφεράτου του Χέρτζοκ.)


Παίζουν         Ρόμαν Πολάνσκι, Ιζαμπέλ Ατζανί, Σέλεϊ Γουίντερς, Μέλβιν Ντάγκλας

Υπόθεση        Ένας μοναχικός άνδρας Πολωνικής καταγωγής, νοικιάζει ένα διαμέρισμα στο Παρίσι και διαπιστώνει πως το σπίτι κρύβει σκοτεινά μυστικά. Ίσως αυτά να οδήγησαν την προηγούμενη ένοικο στην αυτοκτονία.



Η "τριλογία του διαμερίσματος" είναι μια σειρά εξαιρετικών, ανατριχιαστικών, ψυχολογικών θρίλλερ του Πολάνσκι, που ο κοινός τους παρανομαστής είναι η παράνοια στην οποία οδηγούνται οι πρωταγωνιστές μέσα στο διαμέρισμά τους. Η πρώτη είναι η Αγγλική "Αποστροφή" του 1965, η δεύτερη η Αμερικάνικη "Το μωρό της Ρόζμαρι" του 1968 και τέλος, με 8 χρόνια καθυστέρηση, η Γαλλική "Ο ένοικος" του 1976. Κλειστοφοβία, μοναξιά και διαρκές αίσθημα κινδύνου είναι αυτό που βιώνουν οι ήρωες της τριλογίας. Ο συνδυασμός του χαρακτήρα και της εχθρικής συμπεριφοράς των ανθρώπων γύρω τους, είναι η σίγουρη συνταγή για την παράνοια.
Η Κατρίν Ντενέβ και η Μία Φάροου, δίνουν κατά τη γνώμη μου τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας τους. Όσο για τον ίδιο τον Πολάνσκι, που κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για την τρίτη ταινία, όταν είδα το αυτοβιογραφικό του έργο "Ο πιανίστας" κατάλαβα οτι την ιδέα "παράνοια σε διαμέρισμα" την έχει βιώσει κυνηγημένος από τους ναζί.

Η βαθμολογία μου 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου