Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

SAMURAI WOLF II (Οργισμένος Λύκος 2: Κολασμένο καθήκον)

1967  Ιαπωνία
Είδος  Περιπέτεια εποχής σαμουράι
Πρωτότυπος τίτλος: Kiba okaminosuke: jigoku giri

Σκηνοθεσία        Χιντέο Γκόσα ((1929-1992)
Σενάριο              Νοριμπούμι Σουζούκι, Κέι Τασάκα, Κιγιόκο Όνο (Βασισμένο σε μία ιδέα του Χιντέο Γκόσα)

Παίζουν             Ισάο Νατσουγιάγκι, Ισίρο Νακατάνι, Μπιμ Αμάτσου

Υπόθεση            Ο άνεργος σαμουράι (ρόνιν) με το παρατσούκλι "Οργισμένος Λύκος" μπλέκεται σε μία ακόμη αιματηρή περιπέτεια, όταν ο δρόμος του διασταυρώνεται με ένα κονβόι μεταφοράς καταδίκων.


Ο Οργισμένος Λύκος, ο περιπλανόμενος σαμουράι που γνωρίσαμε στην προηγούμενη ταινία του Χιντέο Γκόσα "Samurai Wolf (1966)", συναντιέται τυχαία με τους φρουρούς του δικαστή που μεταφέρουν κατάδικους στον τόπο εκτέλεσής τους. Ο ένας από τους κατάδικους, ένας σαμουράι-δολοφόνος, έχει τρομερή ομοιότητα με τον από πολλά χρόνια νεκρό πατέρα του Λύκου, πράγμα που κάνει τον συναισθηματικό σαμουράι να ακολουθήσει την πομπή και έτσι να εμπλακεί σε μία ακόμη ιστορία συνομωσίας και αδικίας που ο κώδικας αξιών του δεν του επιτρέπει να προσπεράσει.
Με το σπαθί του και το ψαλίδι του, θα πορευθεί σε αυτή τη νέα περιπέτεια, θα πολεμήσει σκληρά, θα αποδώσει δικαιοσύνη σκοτώνοντας καμιά 300ριά, θα ερωτευτεί, θα πονέσει και τελικά, θα βγει νικητής συνεχίζοντας το μοναχικό του δρόμο, αφού, όπως είναι φανερό, η μοναξιά είναι το πεπρωμένο του.
Στη δεύτερη και τελευταία ιστορία του Λύκου, μαθαίνουμε οτι ο πατέρας του (ρόνιν κι εκείνος) τον μεγάλωσε ασκώντας την ευτελή πρακτική "ντότζο γιαμπούρι". Πήγαινε δηλαδή στις σχολές πολεμικών τεχνών, προκαλούσε τους μαθητές και τους δασκάλους σε αληθινές ξιφομαχίες, τους εξευτέλιζε γιατί ήταν σπουδαίος ξιφομάχος και δεν έφευγε αν δεν τον πλήρωναν. Αυτούς τους ρόνιν, οι ιδιοκτήτες των σχολών τους μισούσαν και προσπαθούσαν να τους σκοτώσουν συνήθως επικηρύσσοντάς τους.

Η τεχνική της σχολής μου είναι η καλύτερη!
Για άλλη μιά φορά ο Χιντέο Γκόσα με την ευφάνταση σκηνοθετική ματιά του, παρακολουθεί τον (κατά κυριολεξία) ήρωά του, στην αδιάκοπη περιπλάνησή του μέσα στην Γιαπωνέζικη έρημο, χρησιμοποιώντας τα ίδια κινηματογραφικά στοιχεία της προηγούμενης ταινίας (στοπ-καρέ, ζουμ-ιν, ζουμ-άουτ, κ.λ.π.), την ίδια έξοχη μουσική υπόκρουση του Τοσιάκι Τσουσίμα, την επιβλητική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Σαντάτζι Γιοσίντα και βέβαια τον ακαταμάχητο Ισάο Νατσουγιάγκι ο οποίος με τον ρόλο του Λύκου ξεκίνησε τη μακρά επιτυχημένη καριέρα του.
Σκληρές μάχες, πολεμικές κραυγές, βράχια που ποτίζονται με αίμα, προδοσίες, εκβιασμοί, έρωτες και μάτια που γυαλίζουν από τον πυρετό... του χρυσού. Απ' όλα έχει αυτή η διασκεδαστικότατη τσαμπάρα (Ταινία με ξιφομαχίες) και την συνιστώ ανεπιφύλακτα στους λάτρεις του είδους.

Θα βρείτε Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ

Η βαθμολογία μου: 9/10

4 σχόλια: