Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

STRANGER ON THE THIRD FLOOR (Ο ξένος του τρίτου)

1940  ΗΠΑ
Είδος  Νουάρ  (Κείμενο 2)

Σκηνοθεσία           Μπορίς Ίνγκστερ (1903-1978)
Σενάριο                 Φρανκ Πάρτος

Παίζουν                Τζον Μακ Γκουάιαρ, Μάργκαρετ Τάλισετ, Πίτερ Λόρι, Ελάιζα Κουκ Τζούνιορ

Υπόθεση                Ένας νεαρός δημοσιογράφος γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός φόνου και με την μαρτυρία του καταδικάζεται σε θάνατο ένας άνθρωπος που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.


Ο δημοσιογράφος Μάικλ Γουόρντ περιμένει την ευκαιρία να πάρει δική του στήλη στην εφημερίδα και να αρχίσει να χτίζει την καριέρα του. Η τύχη του "χαμογελά" όταν ένα βράδυ στο καφενείο απέναντι από το σπίτι του, βρίσκει τον καφετζή νεκρό και ένα νεαρό να φεύγει τρέχοντας από τον τόπο του εγκλήματος. Όπως ήταν φυσικό η εφημερίδα του αναθέτει το ρεπορτάζ και ο Μάικλ πετάει στα ουράνια. Τώρα θα φτιάξει τη ζωή του, θα παντρευτεί την αγαπημένη του και θα μετακομίσει από το άθλιο δωματιάκι που ζει ως εργένης. Όταν όμως μετά από μια δίκη-παρωδία ο νεαρός εγκληματίας καταδικάζεται σε θάνατο, η ζωή του Μάικλ αρχίζει να σκοτεινιάζει από τις τύψεις που του κατατρώνε το μυαλό. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.
Η πρώτη από τις τρεις ταινίες του Λετονού σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μπορίς Ίνγκστερ, παρά το γεγονός οτι είναι ένα πρωτόλειο χαμηλού προϋπολογισμού, έμελλε να αποτελέσει την απαρχή ενός ολόκληρου είδους. Θεωρείται το πρώτο φιλμ νουάρ στην ιστορία του κινηματογράφου, αν και κάποιοι διαφωνούν με αυτή την άποψη. Όπως και να έχει, ο ξένος του τρίτου ορόφου είναι ένα πανέμορφο, έξυπνο, πρωτότυπο και καλογραμμένο νουάρ, σαφώς επηρεασμένο από τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό, με πολύ καλό ρυθμό και εξαιρετική φωτογραφία. Η σεκάνς του εφιάλτη είναι κατά την άποψή μου υποδειγματική.
Μεγάλο ατού της ταινίας είναι και οι άριστα αναπτυγμένοι χαρακτήρες της ιστορίας:
Από τον πρωταγωνιστή (που μακάρι ο ηθοποιός να διέθετε την απαιτούμενη εσωτερικότητα για το ρόλο), μέχρι τον κυνικό ηλικιωμένο δημοσιογράφο που κάθε του κουβέντα κρύβει και μια πικρή αλήθεια, από την ατρόμητη κοπέλλα που βάζει τη ζωή της σε κίνδυνο για να σώσει τον αγαπημένο της, μέχρι τον εκνευριστικά αδιάφορο δικαστή, τον κακομοίρη "εγκληματία" και τους φρικτούς γείτονες του δημοσιογράφου, όλοι είναι άψογοι.
Το αποκορύφωμα όμως είναι ο απίθανος Πίτερ Λόρι με τα γουρλωτά του μάτια, που δίνει στον ρόλο του αγνώστου την προσωπική του ιδιαιτερότητα και φτιάχνει έναν εξωτερικά μειλίχιο-εσωτερικά σατανικό διαταραγμένο χαρακτήρα, από εκείνους που δεν θέλεις ποτέ να συναντήσεις στη ζωή σου.

Θα βρείτε τον Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ:

Η βαθμολογία μου : 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου