Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΣΙΟΥ

2005 Ελλάδα
Είδος  Κωμωδία

Σκηνοθεσία        Μάκης Παπαδημητράτος
Σενάριο              Μάκης Παπαδημητράτος

Παίζουν              Αλέξανδρος Παρίσης, Μάκης Παπαδημητράτος, Τάσος Κολοβός, Τζένη Θεωνά, Ερρίκος Λίτσης

Υπόθεση             Στην άδεια Αθήνα του δεκαπενταύγουστου, ένας ηρωϊνομανής ονόματι Τσίου (όνομα και πράμμα) περιπλανιέται  προσπαθώντας να βρει τη δόση του.

Ο Τσίου ψάχνεται
Ο Τσίου είναι ένα συμπαθέστατο πρεζόνι που έχει ξεμείνει στη άδεια Αθήνα και αναζητά απεγνωσμένα τη δόση του χωρίς αποτέλεσμα. Στην απελπισία του επιστρατεύει την αδελφή του που τα έχει με έναν επιχειρηματία του υποκόσμου ο οποίος έχει τις άκρες του. Πρέζα όμως δεν ψάχνει μόνο ο Τσίου, αλλά και όλα τα άλλα πρεζάκια της Αθήνας που ετοιμάζονται για ένα μεγάλο πάρτι. Και από εδώ ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια που ξεδιπλώνεται μέσα από ένα πολύπλοκο και καλογραμμένο σενάριο, με σπαρταριστούς διαλόγους, γρήγορο ρυθμό, έξυπνες ανατροπές και απρόσμενες συναντήσεις.
Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μάκης Παπαδημητράτος καταφέρνει, με τη λιτή και ισορροπημένη του σκηνοθεσία, με ειρωνική, αισιόδοξη ματιά και χωρίς να μασάει τα λόγια του, να περιγράψει (και μάλιστα αποφεύγοντας έντεχνα το διδακτισμό) έναν κόσμο που ζει στο περιθώριο, που έχει κι αυτός τα άγχη του, τα κολλήματά του, τις προδοσίες του, τα ψέμματά του, αλλά και τις διεξόδους του. Το πώς καταφέρνει να κάνει κωμωδία μέσα από το δραματικό ζήτημα των ναρκωτικών, είναι ένα θαύμα που μόνο δεκαπενταύγουστο (θαυματουργή ημέρα) μπορεί να γίνει.
Παράλληλα η ταινία είναι ένα οδοιπορικό στην προ της κρίσης Αθήνα, τότε που οι Έλληνες είχαν λεφτά και φεύγανε μαζικά για διακοπές αφήνοντας την πόλη έρημη. Αυτή η κατάσταση φαντάζει πιά πολύ παλιά αλλά είναι μόλις εννέα χρόνια πίσω.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω και τις εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς και ιδιαίτερα για την απίθανη παρουσία του πρωταγωνιστή που μέσα από τη μιζέρια του αδιεξόδου του, καταφέρνει να διατηρεί το χιούμορ του και την καλή του καρδιά.

Η βαθμολογία μου : 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου