Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

THE VAMPIRE LOVERS (Οι ερωμένες του βρυκόλακα)

1970  Αγγλία
Είδος  Τρόμου

Σκηνοθεσία         Ρόι Γουόρντ Μπέικερ (1916-2010)
Σενάριο               Τιούντορ Γκέιτς (Βασισμένο στο διήγημα του Σέρινταν Λε Φάνιου "Καρμίλα" του 1872)

Παίζουν               Ίνγκριντ Πιτ, Τζορτζ Κόουλ, Πίτερ Κάσινγκ, Πίπα Στιλ, Μάντελιν Σμιθ

Υπόθεση               Στις αρχές του 19ου αιώνα στο Αυστριακό κρατίδιο Στυρία (Στάιερμαρκ), η γοητευτική βρυκόλακας Καρμίλα Κάρνστάιν τρέφεται με το αίμα όμορφων νεαρών παρθένων τις οποίες ξελογιάζει ερωτικά και τις οδηγεί στο θάνατο δια της αργής αφαίμαξης.


Μία περιπλανώμενη κόμισσα χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες εξαπατά πλούσιους γαιοκτήμονες και τους πείθει να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους την όμορφη κόρη της Μαρσίλα ή την επίσης όμορφη ανιψιά της Καρμίλα. Στην πραγματικότητα, κόρη και ανιψιά είναι το ίδιο πλάσμα: Ένα βαμπίρ της Αυστριακής οικογένειας Κάρνστάιν το οποίο επανέρχεται στη ζωή ξανά και ξανά αναζητώντας νεαρές παρθένες τις οποίες παρασύρει ερωτικά και τρέφεται με το αίμα τους. Όταν τα κορίτσια στερεύουν, φεύγει και ψάχνει το επόμενο θύμα.
Το 1872 ο Ιρλανδός συγγραφέας Σέρινταν Λε Φάνιου στο διήγημά του "Καρμίλα" (το πέμπτο μέρος της συλλογής του "In a glass darkly"), δημιούργησε την κόμισσα Καρμίλα Κάρνστάιν, μία λεσβία βρυκόλακα που περιπλανιέται αιωνίως και τρέφεται με αίμα όμορφων παρθένων. Ο χαρακτήρας αυτός, 26 χρόνια αργότερα, ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ να γράψει τον περίφημο Δράκουλα ο οποίος για κάποιο λόγο έγινε περισσότερο δημοφιλής από την γοητευτική κόμισσα. Η πρώτη φορά που το δημιούργημα του Λε Φάνιου εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη ήταν στο σχεδόν βωβό αριστούργημα του Δανού σκηνοθέτη Καρλ Ντράγιερ Vampyr (1932). Ακολούθησε το 1963 ο Ροζέ Βαντίμ με το περίφημο "Et mourir de plaisir" (Blood and roses) και ένα χρόνο αργότερα το Ιταλικό "La cripta e l’incubo" (Terror in the crypt ή Crypt of the vampire) του Καμίλο Μαστροτσίνκουε με τον Κρίστοφερ Λι. 
Οι Αυστριακοί βρυκόλακες Κάρνστάιν έχουν βέβαια τα χαρακτηριστικά του είδους τους (ζουν σε κάστρο, κοιμούνται σε φέρετρο, έχουν τους κλασσικούς κυνόδοντες, αγαπούν τη νυκτόβια ζωή, διαθέτουν υπνωτιστικές ιδιότητες κ.λ.π) αλλά, εκτός του διαφορετικού σεξουαλικού τους προσανατολισμού, έχουν την ικανότητα να κυκλοφορούν στο φως της ημέρας, δεν καίγονται από τις φλόγες και υπηρετούν τον σατανά (!).
Η περίφημη Βρετανική παραγωγός εταιρεία hammer, αφού εξάντλησε εμπορικά τα διάσημα τέρατα (μούμιες, λυκάνθρωπους, Φρανκεστάιν, Δράκουλες κ.λ.π) και αναζητώντας "φρέσκιες" ιδέες τρόμου, αποφάσισε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία της Καρμίλα, μιάς μάλλον ξεχασμένης ηρωίδας της gothic λογοτεχνίας, η οποία όντας λεσβία συνδύαζε περίφημα τον τρόμο με τον ερωτισμό. Έτσι δημιουργήθηκε η τριλογία Κάρνστάιν.
Αυτή η πρώτη ταινία της τριλογίας είναι μία συμπαθητική ταινιούλα με βρυκόλακες, αρκετά πιστή στο μυθιστόρημα, η οποία διαθέτει ωραία σκηνικά και κουστούμια, άφθονη ρομαντική ατμόσφαιρα εποχής και όμορφη φωτογραφία. Είναι κρίμα που η επίπεδη και κοινότυπη σκηνοθεσία δεν καταφέρνει να μας προσφέρει την απόλαυση που αναζητούμε οι λάτρεις του φανταστικού σινεμά.
* Θα βρείτε Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ

Ένα χρόνο αργότερα, ο Τζίμι Σάνγκστερ σκηνοθέτησε το υπερ-ρομαντικό δεύτερo μέρος της τριλογίας "Lust for a vampire" (Στο παρθεναγωγείο των βρυκολάκων), όπου την λεσβία βρυκόλακα Μιρκάλα (Πρόκειται και πάλι για την γνωστή μας Καρμίλα, απλώς οι πονηρές Κάρνστάιν αναγραμματίζουν τα ονόματα για να περνούν απαρατήρητες) την ερωτεύεται ένας νεαρός συγγραφέας και προσπαθεί να την αναμορφώσει μέσω της αγάπης! Πολύς ρομαντισμός και πανέμορφα κορίτσια, αλλά χωρίς ιδιαίτερη κινηματογραφική αξία.
* Θα βρείτε Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ

Το 1972, ήρθε και το απογοητευτικότατο κλείσιμο του εγχειρήματος, με το prequel "Twins of evil" (Τα δίδυμα του Δράκουλα) που διαδραματίζεται τον μεσαίωνα, προσθέτει το κάψιμο μαγισσών από τους πουριτανούς, υπερτονίζει το σατανισμό και κάνει πρωταγωνιστή τον κόμη Κάρνστάιν, τάχα μου τον γεννήτορα. Η κόμισσα Καρμίλα έχει εξαφανιστεί και πρωταγωνίστριες είναι οι δίδυμες καλονές Μαντλίν και Μαίρη Κόλινσον, διάσημα κουνελάκια του Playboy και ίσως ο μοναδικός λόγος για να δει κανείς την ταινία.
* Θα βρείτε Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ

Η βαθμολογία μου: 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου