Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

TRIANGLE (Ναυάγιο στην παράνοια)

2009 Αγγλία
Είδος  Τρόμου

Σκηνοθεσία           Κρίστοφερ Σμιθ
Σενάριο                 Κρίστοφερ Σμιθ

Παίζουν                Μελίσα Τζορτζ, Τζακ Τέιλορ, Μάικλ Ντόρμαν, Χένρι Νίξον

Υπόθεση                Μιά νεαρή σερβιτόρα που παλεύει μόνη να μεγαλώσει το αυτιστικό παιδί της, αποφασίζει να πάει ημερήσια εκδρομή με το ιστιοπλοϊκό των φίλων της για να ξεσκάσει.

Ωραία μέρα για εκδρομή!
Η άτυχη σερβιτόρα κουβαλάει το βάρος που της έδωσε η ζωή με στωικότητα, είναι απόλυτα αφοσιωμένη στο αυτιστικό της αγοράκι το οποίο υπεραγαπά και δεν φεύγει ποτέ μακρυά του. Με βαρειά καρδιά δέχεται την πρόσκληση των φίλων της για μιά ημερήσια κρουαζιέρα με το πανέμορφο ιστιοπλοΙκό τους. Ο καιρός είναι υπέροχος, το παιδάκι είναι στο σχολείο, η θάλασσα λάμπει κάτω από τον αστραφτερό ήλιο και η παρέα συμπαθητική. Η κοπέλλα ζορισμένη από τη δυσκολία της καθημερινότητάς της παίρνει την απόφαση να μπει στο σκάφος.
Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψεις αυτή την ταινία, χωρίς να προδώσεις τα μυστικά της και χωρίς να χαλάσεις τις εκπλήξεις που διαδέχονται η μία την άλλη. Ο σκηνοθέτης, υιοθετώντας την αφήγηση μέσω χρονικών κύκλων (time loops), καταφέρνει με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο να χρησιμοποιήσει τα χρονικά περάσματα της ιστορίας για να κλιμακώσει την αγωνία, χωρίς να μπερδέψει το θεατή. Το σεναριακό του εύρημα να μεταφέρει τον μύθο του Σισύφου στο πρόσωπο μιάς σύγχρονης εργαζόμενης ανύπανδρης μητέρας για να περιγράψει την αλληγορία του, είναι πολύ πρωτότυπο αλλά σκηνοθετικά το αφήνει να του γλιστρήσει μέσα από τα χέρια. Την κατάσταση επιβαρύνουν κάποιες περιττές επαναλήψεις, οι μέτριες ερμηνείες και το αδύναμο φινάλε.
Παρ' όλα αυτά, είναι μιά ενδιαφέρουσα ταινία με ισορροπημένες σκηνές τρόμου και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που την είδα πολύ ευχάριστα ως λάτρης του είδους.

Η βαθμολογία μου : 7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου