Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

THE FALLEN IDOL (Πρώτη απογοήτευση)

1948  Αγγλία
Είδος  Θρίλλερ

Σκηνοθεσία          Κάρολ Ριντ (1906-1976)
Σενάριο                Γκράχαμ Γκριν (Προσαρμογή του διηγήματός του "The Basement Room" )

Παίζουν               Μπόμπι Χένρι, Ραλφ Ρίτσαρντσον, Μισέλ Μοργκάν, Σόνια Νρέσντελ

Υπόθεση               Ο γιός του Γάλλου πρέσβη στο Λονδίνο, αναπτύσσει γονεϊκή σχέση με τον μπάτλερ της πρεσβείας γιατί ο μπαμπάς του είναι πολύ απασχολημένος και η μαμά του μακροχρόνια άρρωστη.


Το μοναχοπαίδι του πρέσβη, ζει με τους γονείς του και το προσωπικό της πρεσβείας μέσα στο επιβλητικό κτήριο της Γαλλικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Λατρεύει τα ερπετά και έχει για κατοικίδιο ένα μικρό φιδάκι που το κουβαλά στην τσέπη του και το κρύβει από την μισητή, αυταρχική οικονόμο της πρεσβείας η οποία προσπαθεί να καλύψει τον αποτυχημένο γάμο της και την άδεια της ζωή με την εμμονή της για την καθαριότητα. Αντιθέτως ο μικρός αγαπά και θαυμάζει τον σύζυγό της ο οποίος εργάζεται κι αυτός στην πρεσβεία ως μπάτλερ.
Η πλοκή εξελίσσεται μέσα από τα μάτια του μικρού αγοριού στις τρεις ημέρες που ο πρέσβης πηγαίνει στη Γαλλία με την ελπίδα να φέρει πίσω στο σπίτι την άρρωστη γυναίκα του αφήνοντας το μικρό Φιλίπ στην εποπτεία του μπάτλερ και της γυναίκας του. Ο ευφάνταστος μικρός, θα βιώσει μέσα σε αυτό το τριήμερο τη γεύση του ψέμματος, της προδοσίας, της απογοήτευσης και του θανάτου.
Καταπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, ευρηματική πανέξυπνη σκηνοθεσία, εξαιρετικές ερμηνείες και ένα σενάριο που αναπτύσσει έξοχα τους χαρακτήρες και χτίζει αριστοτεχνικά την αγωνιώδη ιστορία λεπτό προς λεπτό. Κέρδισε βραβείο BAFTA καλύτερης ταινίας και υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μια ταινία χάρμα οφθαλμών που παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα. Προσωπικά ένιωσα τεράστια συμπάθεια για τον καλοπροαίρετο, ονειροπόλο, θλιμμένο μπάτλερ και βρήκα το παιδάκι ιδιαίτερα εκνευριστικό με την αυθάδειά του και την μικρομέγαλη συμπεριφορά του.
Η "πρώτη απογοήτευση" είναι η πρώτη από τις τρεις πολύ επιτυχημένες συνεργασίες του Κάρολ Ριντ με τον Άγγλο συγγραφέα Γκράχαμ Γκριν. Ακολούθησαν το αριστουργηματικό νουάρ "The third man" του 1949 και δέκα χρόνια αργότερα το "Our man in Havana".

Η βαθμολογία μου : 10'/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου