Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

PORTRAIT IN BLACK (Η ομορφιά της αμαρτίας)

1960  ΗΠΑ
Είδος  Μελοδραματικό νεο-νουάρ

Σκηνοθεσία          Μάικλ Γκόρντον (1909-1993)
Σενάριο                Άιβαν Γκοφ, Μπεν Ρόμπερτς (Βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό τους έργο)

Παίζουν               Λάνα Τέρνερ, Άντονι Κουίν, Ρίτσαρντ Μπέιζχαρτ, Σάντρα Ντι, Τζον Σάξον, Ρέι Γουόλστον, Άννα Μέι Γουόνγκ

Υπόθεση               Ο δεσποτικός μεγαλοεφοπλιστής Ματ Κάμποτ, αν και βαρειά άρρωστος, συνεχίζει να ελέγχει τα πάντα στη δουλειά του και στο σπίτι του, ακόμη και από το κρεββάτι του πόνου.
Η καταπιεσμένη σύζυγός του μετράει τις μέρες να γίνει χήρα για να ελευθερωθεί από τον δυνάστη και να ζήσει τη ζωή της. Αυτός όμως, δεν λέει να πεθάνει.

Είσαι η γυναίκα μου. Δεν πας πουθενά μόνη σου.
Η πλούσια έπαυλη των Κάμποτ στο Σαν Φρανσίσκο, έχει γίνει φυλακή για την όμορφη Σίλα η οποία υπομένει την φρικτή συμπεριφορά του συζύγου της για χάρη κυρίως του μικρού τους γιού. Το γεγονός οτι η ασθένειά του είναι πολύ σοβαρή, της έχει αναπτερώσει τις ελπίδες για ελευθερία, αλλά ο σκληρός εφοπλιστής είναι γερό κόκκαλο και ο θάνατος δεν έρχεται. Η Σίλα υποφέρει βουβά και η στωικότητά της εξαντλείται μέρα με τη μέρα. Ο φόνος φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος.
Αυτό το νεο-νουάρ μελόδραμα τύπου "Τόλμη και γοητεία" με την μέτρια σκηνοθεσία και τις εμφανείς ερμηνευτικές αδυναμίες των πρωταγωνιστών της (Σίλα, ω, Σίλα! - Ντέιβιντ, ω, Ντέιβιντ!), θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία τεράστια βαρετή  Χολιγουντιανή φόλα. Όμως...
Ο γοργός ρυθμός, τα υπερβολικά και κατακλυσμιαία γεγονότα, η ίντριγκα, οι διαρκείς ανατροπές, η καλή χρήση της μουσικής επένδυσης αλλά και η ευφυώς καταλυτική παρουσία των δεύτερων ρόλων (ιδιαίτερα της υπηρέτριας και του σωφέρ), προσφέρουν ευχάριστη θέαση, μεγάλη ένταση και αρκετή αγωνία.

Η καλύτερη σκηνή της ταινίας
Παρεμπιπτόντως, ο Πίτερ Γκαν που θαυμάζει ο μικρός γιός της Σίλα, είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς του Μπλέικ Έντουαρντς (του γνωστού) που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1950.
Την ίδια χρονιά, οι σεναριογράφοι Άιβαν Γκοφ και Μπεν Ρόμπερτς έγραψαν και το σενάριο του Midnight lace (Ο δολοφόνος θα έρθει απόψε) του Ντέιβιντ Μίλλερ.

Θα βρείτε τον Ελληνικό υπότιτλο σε δική μου μετάφραση ΕΔΩ

Η βαθμολογία μου : 7/10

1 σχόλιο: