Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

THE CITY OF THE DEAD (Η πόλη των ζωντανών νεκρών)

1960  Αγγλία
Είδος   Τρόμου

Σκηνοθεσία            Τζον Μόξι
Σενάριο                  Τζορτζ Μπαξτ

Παίζουν                  Κρίστοφερ Λι, Βενέσα Στίβενσον, Πατρίσα Τζέσελ, Ντένις Λότις

Υπόθεση                  Μιά φοιτήτρια ιστορίας πηγαίνει σε ένα απομονωμένο χωριό της Μασαχουσέτης το οποίο υπήρξε τόπος καύσης μαγισσών για να γράψει την εργασία της επάνω στην ιστορία της μαγείας στη Νέα Αγγλία.

...κι όλα τα κακά σκορπά
Η νεαρή φοιτήτρια, μαγεμένη από τις γλαφυρές διαλέξεις του καθηγητή της, αποφασίζει να ταξιδέψει στο χωριό Γουάιτγουντ όπου κάηκε στην πυρά η διάσημη μάγισσα του 17ου αιώνα Ελίζαμπεθ Σέλγουιν. Ελπίζει να βρει στοιχεία που θα την βοηθήσουν να γράψει την εργασία της και θεωρεί οτι το να βρεθεί στον χώρο που συνέβησαν τα πραγματικά γεγονότα, θα την βάλει καλύτερα στην ατμόσφαιρα. Η μάγισσα όμως λίγο πριν ξεψυχήσει στην πυρά έχει καταραστεί το χωριό και η νεαρή κοπέλλα θα βρεθεί στο επίκεντρο της κατάρας.
Το σενάριο αρχικά είχε γραφτεί σαν πιλοτικό επισόδειο τηλεοπτικής σειράς αλλά με μερικές μετατροπές έγινε μεγάλου μήκους και γυρίστηκε με μόλις 45.000 λίρες. Η σκηνοθεσία ανατέθηκε στον  Αργεντινό σκηνοθέτη Τζον Μόξι (σκηνοθέτη πασίγνωστων τηλεοπτικών σειρών όπως Mannix, Miami vice, Hawaii 5-0 κ.α.)
Η ταινία, όσο και να ακούγεται αστείο, συγκρίνεται με το Ψυχώ του Χίτσκοκ λόγω αρκετών κοινών σημείων στην ιστορία τους. Για παράδειγμα, η ξανθιά πρωταγωνίστρια οδηγεί μόνη της σε απομακρυσμένο μέρος, μένει σε παλιό ξενοδοχείο και μας εγκαταλείπει πιό γρήγορα απ' οτι περιμένουμε. Υπάρχουν κι άλλα κοινά στοιχεία αλλά δεν τα γράφω γιατί προδίδουν την υπόθεση. Οι συντελεστές της πόλης των νεκρών αναφέρουν με νόημα οτι η δική τους ταινία άρχισε να γυρίζεται πρίν από εκείνη του Χίτσκοκ (αστειευόμενοι βέβαια).
Ως ταινία χαμηλού προϋπολογισμού και τηλεοπτικού προσανατολισμού φυσικά δεν έχει να προσφέρει κάτι το εξαιρετικό. Όμως καταφέρνει να δημιουργήσει καλή ατμόσφαιρα και μιά σχετική αγωνία χωρίς κανένα απολύτως εφέ και παρά το γεγονός οτι βρίθει σκηνοθετικών και σεναριακών λαθών. Βλέπεται ευχάριστα από τους λάτρεις του είδους και έχει εμπνεύσει αρκετούς καλλιτέχνες (Iron Maiden, King Diamond, Rob Zombie, Misfits) κυρίως φαντάζομαι λόγω του σατανιστικού της περιεχομένου.
Στην Αμερική κυκλοφόρησε με τον τίτλο Horror Hotel και λογοκρίθηκε στο σημείο που η μάγισσα Ελίζαμπεθ λίγο πριν ρίξει την κατάρα της προσεύχεται στον εωσφόρο. Η προσευχή θεωρήθηκε βέβηλη και κόπηκε για να μην προκαλέσει.

Η βαθμολογία μου : 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου