Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

RAISE THE RED LANTERN (Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια)

1991 Κίνα
Είδος   Δράμα

Σκηνοθεσία           Ζανγκ Γιμού
Σενάριο                 Νι Ζεν (Βασισμένο στο μυθιστόρημα "Wives and Concubines" 1990 του Σου Τονγκ)

Παίζουν                Γκονγκ Λι, Χε Καϊφέι, Κάο Κουίφεν, Λιν Κονγκ

Υπόθεση                Μιά ορφανή 19χρονη κοπέλλα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο άρχοντα και εγκαθίσταται στο σπίτι του ως τέταρτη σύζυγος.


Η ιστορία διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1920 την λεγόμενη εποχή των πολέμαρχων (1916-1928) όταν οι πλούσιοι άρχοντες παντρεύονταν όσες γυναίκες ήθελαν, τις εγκαθιστούσαν στο σπίτι τους όπου έμεναν αποκλεισμένες από τον έξω κόσμο και τις χρησιμοποιούσαν ως ερωτικές σκλάβες. Τα φτωχά αυτά κορίτσια, πέρναγαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι περιμένοντας τον αφέντη να τις επισκεφτεί και κάνοντας παιδιά. Έτσι και η ηρωίδα της ιστορίας, εγκαθίσταται στο σπίτι του αφέντη της ως τέταρτη σύζυγος και ξεχνά την ελεύθερη ζωή και τη μόρφωση που ονειρευόταν υποκύπτοντας στη "μοίρα της γυναίκας" όπως λέει και η ίδια στα πρώτα λεπτά της ταινίας. Το τεραστίων διαστάσεων λαβυρινθώδες σπίτι διοικείται με αυστηρότατη ιεραρχία και τηρούνται ευλαβικά τα έθιμα και τα τελετουργικά της εποχής. Εκείνο όμως που κυριαρχεί μέσα στο μικρόκοσμο του σπιτιού, είναι ο ανταγωνισμός, το μίσος και οι δηλητηριώδεις σχέσεις. Οι σύζυγοι τρώγονται μεταξύ τους σαν τα σκυλιά και η πιό δυνατή επιβιώνει.
Ο Ζανγκ Γιμού, θέλοντας να καταδείξει τη δεινή θέση της γυναίκας και δη της φτωχής γυναίκας, επιλέγει να μην δείξει ποτέ το πρόσωπο του αφέντη (τί σημασία έχει ποιός είναι;) κρύβοντάς το πίσω από κουρτίνες ή σκιές, επικεντρώνοντας στους γυναικείους χαρακτήρες, στην πίκρα τους και στο μοναχικό τους αγώνα.
Από τα χαρακτηριστικά της ταινίας είναι η εντυπωσιακή χρήση των χρωμάτων, τα μακρυνά πανέμορφα πλάνα και η ιδιαίτερη μουσική επένδυση.
Η ταινία πήρε πλήθος βραβείων και προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το οποίο όμως έχασε (αν είναι δυνατόν!) από την Ιταλική ταινία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες "Mediterraneo".

Η βαθμολογία μου: 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου